FORUM MERSIN AVM ÇATI YANGIN TESİSATI

FORUM MERSIN AVM ÇATI YANGIN TESİSATI

Forum Mersin AVM B Blok çatısında sulu yangın söndürme sistemi bulunmamaktadır. bu bölgede yoğun olarak mekanik cihazlar ve mağazalara ait davlumbaz fanları bulunmaktadır. Ayrıca bazı bölgelerde ahşap çatı bulunmaktadır. Bu çatı ve cihazlar için sulu yangın söndürme sistemi bulunmamaktadır. Bu da olası yangın durumlarında ciddi riskler oluşturmaktadır. Bölgede sadece belirli yerlerde yangın söndürme KKT tüpleri bulunmaktadır.

AVM B Blok mekanik projeleri incelenerek çalışmalara başlanmıştır. Yapılan kontrollerde boru tesisatlarının 4 farklı yangın zonu üzerinden alınması uygun bulunmuştur. Bu zonlardan alınacak bağlantılarla kaç adet yangın dolap bağlantısı yapılmasına karar verilmiştir. Bu çalışma sonrasında yangın dolap adetleri ve boru çapları tayin edilmiştir.Yangın dolapları teknik özellikleri tespit edilerek kullanılacak hortum çap ve boyuna karar verilmiştir. Hortumlar TS 671-1 normlarına göre yarı sert yuvarlak ve 30 metre uzunlukta olması kararlaştırılmıştır.

YANGIN DOLAP TEKNİK ÖZELLİKLERİ :

  • 75x100x23cm ebadında 1,2mm DKP sacdan imal edilmiş
  • Çift kapak sac
  • Elektrostatik toz boyalı - Kırmızı renk
  • 6kg ABC Yangın söndürücü dahil
  • Ayaklı ve Çatılı sahra tipi model
  • 1" 30mt Kauçuk hortum uzunluğu
  • 1"pirinç gövde sis başlığı ( on-off-sprey ) 3 kademeli - hortuma preslenmiş şekilde 2" Alman tipi yangın vanası ile birlikte TS 671-1 - CE standartlarında

Teknik şartnameye uygun olarak projelerde belirlenen noktalara yangın dolabı montajı yapılması için uygun boru ve fittings malzemesi siparişi ile çalışmalara başlanmıştır. Yine teknik şartnameye göre uygun normlarda yangın dolap ve yangın söndürme tüpleri siparişi verilmiştir.

Beton bloklar aynı zamanda yangın dolapları ayakları altına da konularak zeminde hasar oluşmaması ve rüzgar yüklerine karşı daha mukavemetli olması öngörülmüştür.

Tesisatın her zon için belirli yerlerine boşaltma vanası ve basınç takibi yapılması amacı ile manometre montajı da yapılmıştır. Boru tesisat montaj işleri tamamlandıktan sonra ana hatların bağlantısı yapılmadan sistem herbir zon ayrı ayrı olacak şekilde basınç testine tabi tutulmuştur. Öncelikle kaçak testi yapılmış ardından basınç testi yapılarak çalışmalar tamamlanmıştır. Test çalışmaları sonrasında ana hat bağlantıları yapılmıştır.

Kaçak testleri sırasında 3 bar basınçla boru su ile doldurulmuştur. Daha sonra basınç  5 - 6 bar seviyelerine kadar çıkarılarak test yapılmıştır. Testler sırasında hattın dolumu yapılırken ve hattın basınç altına alınması için su basınç pompası kullanılmıştır. Zonlarda yapılan kaçak kontrolleri sonrası sistem kademeli olarak basınç artırılmıştır. Öncelikle 8 bar seviyelerinde basınç oluşturulmuş ve bu basınçta 1 saat süre ile beklenmiştir.

8 Bar basınçtan sonra her bir zon ayrı ayrı çalışma basıncının 1,5 katı basınca yükseltilmiştir. Bu çalışma sırasında öncelikle 10 bar basınçta beklenilmiş ve hatlar kontrol edilerek işleme devam edilmiştir.

Sistem çalışma basıncı 10 bar olarak alınmış ve 1,5 katı 15-16  bar basınçta hatlar test edilmiştir. 15 Bar basınçta 24 saat süre ile beklenilerek kaçak kontrolü yapılmıştır. Basınç testleri tamamlanan zonlar ana boru bağlantıları yapılarak sisteme bağlantı tamamlanmıştır.

AVM yangın sistemine dahil edilen zonlarda yangın dolapları teker teker kontrol edilmiştir. Kontroller sonrası her zon kendi içinde yangın dolapları 2 adet yada 3 adet olarak tamamen su açılmak suretiyle yangın pompaları çalışma durumu test edilmiştir.

Bu çalışmalar sırasında AVM teknik ekibi ile koordineli olarak çalışılmıştır.
Bu test sırasında zonlarda 3 adet yangın dolabı aynı anda açılması halinde bir süre sonra yangın yokey pompa çalışmakta ve basınç 7 bar seviyesinde kalmaktadır. Sürekli su açık olmasına rağmen elektrikli yangın pompaları devreye girmemiştir.

Yangın Dolapları AVM ana yangın hatlarına bağlantıları yapılmış ve gerekli testleri tamamlanmış olarak AVM teknik ekibine teslim edilmiştir.

© Copyright 2019. Tüm hakları saklıdır. - Kayseri Web Tasarım Yedirenk Interactive